Мимикрията в нас

Ето едно определение от така любимата ни Уикипедия: „Мимикрия се нарича способността на живите организми да се сливат с околната среда, променяйки своята цветова окраска, за да не контрастират рязко със средата и да не могат да бъдат забелязани. Тази им способност им осигурява безопасност и спокойствие.“

Миналото лято, а дали и не по-миналото (представете си, колко време се каня на този пост), отскачайки до най-близкия магазин за лимонови резанки, се натъкнах именно на това явление. Обектите, ако мога така да ги нарека, бяха продавачката и клиента преди мен. Разискваха темата за любовта и партньорството.

Продавачката беше, а и още е жена, около 50-55 години, адекватно облечена за възрастта си, с очила, не прекалено гримирана, учтива, приветлива, съвсем обикновена жена, която със своето иначе обикновено чистоплътие ще изпъква в софийския градски транспорт.
Та тази обикновена жена обясняваше, че си пада по бурни завладяващи връзки. Че обича „лошите“ мъже и когато има връзка тя трябва да е всепоглъщаща! Как предпочита да слуша страстта вместо главата си. Как винаги изисква да има не просто пламък, а пожар във връзките и.

Мъжът пък от своя страна беше около 30-те. Може би максимално 35-годишен, късо подстриган, с набола брада, целия в татуси, затворнически вид, вериги за ключове, бял потник, накъсани дънки. Отново чистоплътен разбира се. Просто хард – тип!
Та той беше на позицията, че не може да е с жена, ако не го обмислил. Ако не е добро момиче един вид. Че предпочита да си послуша главата на раменете, отколкото да се поддава на първичните емоции. Че се нуждае да излиза с нея поне два месеца преди да спи с нея и трябва да я опознае добре.

Това ме накара да се замисля. Много често, заради природата си инстинктивно, се стремим да се скрием от врага, който в този случай е любовта. Но в други случаи, ако сме умни се правим на тъпи, наблюдавайки реакцията на отсрещния. Ако сме срамежливи се правим на отворени, притеснявайки околните. Виждала съм в университета, а и не само, как някои си слагат очилата само на изпит.

И всичко това, за да си осигурим „безопасност и спокойствие“.

craig-tracy-body-art-ilusions-9

Сега, когато търсих снимка за поста, попаднах на тази серия от фотографии autobioblok.blogspot.com/2011/11/blog-post_30.html и от там взех съответната снимка.

Advertisements

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s